Yes, a financial power of attorney (POA) can generally allow an agent to access a joint bank account in New York if the person granting the authority is an account owner. However, the agent’s powers depend on the document’s language and applicable law. Having power of attorney for one account holder does not automatically give the agent unrestricted control over the other owner’s interests.
Understanding these limits is particularly important when managing finances for an aging parent, spouse, or other loved one.
Key Takeaways
- A financial POA may authorize access to a joint account owned by the principal.
- The agent’s powers depend on the document and New York law.
- Authorized withdrawals must serve the principal’s interests.
- Adding or removing joint owners generally requires specific authorization.
- POA authority ends upon the principal’s death, but survivorship rights may remain.
How Does a Power of Attorney Work With a Joint Bank Account?
A financial power of attorney allows one person, called the agent, to handle financial matters for another person, called the principal.
Under New York General Obligations Law § 5-1502D, an agent granted general authority over banking transactions can perform various account-related activities, including making deposits, withdrawals, and payments.
For a joint account, this authority may allow the agent to:
- Review balances and account statements
- Deposit or withdraw funds for authorized purposes
- Pay the principal’s bills and expenses
- Transfer money when permitted by the document and law
The agent acts on the principal’s behalf, not as another account owner. A power of attorney does not transfer ownership of the account or give the agent permission to use its funds for personal benefit.
Can a Power of Attorney Withdraw Money From a Joint Bank Account?
Yes. An agent with appropriate banking authority may withdraw funds from a joint account to pay the principal’s expenses or complete other authorized transactions.
For example, suppose a mother and daughter share a checking account, and the mother appoints her son as her financial agent. The son may be authorized to use the account to pay his mother’s medical bills, household expenses, or other obligations.
However, the son must respect the daughter’s rights as a joint owner. He cannot assume that all money in the account belongs exclusively to his mother.
The bank’s willingness to process a withdrawal does not necessarily mean the transaction satisfies the agent’s legal responsibilities. The source of the funds, account agreement, and purpose of the withdrawal may all be relevant.
Can an Agent Change or Close a Joint Bank Account in New York?
An agent’s ability to change or close a joint account depends on the authority granted and the type of transaction.
Routine banking authority is different from authority to change account ownership. Under New York law, adding or removing a joint owner from an existing account generally requires specific authorization in the power of attorney.
Closing an account may also raise questions about other owners’ rights and the disposition of funds. An agent should review the document and account agreement before taking action that could affect another owner’s interests.
This distinction matters because changing a joint account can also affect who receives the money after an owner’s death.
Can a Bank Refuse to Accept a Power of Attorney?
A New York bank may review a power of attorney before allowing an agent to access an account. It may request identification, an agent’s certification, or additional information about the document’s validity.
In New York, financial institutions generally must accept a properly executed statutory power of attorney, provide a written rejection, or request permitted additional documentation within 10 business days.
A bank cannot reject a valid power of attorney simply because it prefers its own form. However, legitimate concerns about validity, authority, or financial abuse may justify further review.
If a bank refuses access, an attorney can help determine whether the refusal is legally justified.
What Happens to a Joint Account When the Principal Dies?
A financial power of attorney ends when the principal dies. The agent can no longer use that authority to withdraw funds or manage the deceased’s accounts.
However, the joint account may remain open. If the account includes rights of survivorship, the surviving owner generally becomes entitled to the funds. Other account arrangements may produce different results.
Because joint accounts can affect inheritance, it’s important to coordinate account ownership with your will and other estate planning documents.
Protect Your Finances With a Properly Drafted Power of Attorney
A financial power of attorney can make it easier for someone you trust to manage your finances, but joint accounts require careful attention to ownership and legal authority. That’s where Merlino & Gonzalez can assist you. Our estate planning attorneys help individuals and families in Staten Island and throughout New York prepare and review powers of attorney.
Let us explain how these documents work and help you establish clear instructions for managing your finances. Reach out today to discuss your estate planning needs and ensure your financial power of attorney reflects your wishes.
